HAKEMISTO

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen osaamiskeskus

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen osaamiskeskus, 0-17v

Käyntiosoite: ​Tallberginkatu 2 A, Helsinki

Postiosoite, PL 354, 00029 HUS. Yhteydenotot, kanslia: 09 471 80850

Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen osaamiskeskus tekee poliisin tai syyttäjän virka-apupyynnöstä HUS-alueen epäiltyihin lasten/nuorten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja/tai pahoinpitelyihin liittyviä selvityksiä. Osaamiskeskus antaa viranomaisille konsultaatioita ja koulutusta lasten pahoinpitelyihin ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvistä arvioista ja tutkimuksista sekä traumaattisten kokemusten vaikutuksista lapsiin.

Osaamiskeskus tarjoaa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse liittyen lapsiin kohdistuneisiin seksuaalisen hyväksikäytön tai pahoinpitelyn epäilyihin. Neuvontapuhelimeen voi soittaa mm. mietittäessä, onko ilmi tullut epäily perusteltu ja miten asiassa tulisi toimia. Hyväksikäytön tai pahoinpitelyn epäily voi syntyä esimerkiksi lapsen puheista tai hänen huolta herättävästä käytöksestä. Se saattaa myös tulla esille jonkin lapsen tutkimuksen tai hoidon yhteydessä. Kuitenkaan mikään yksittäinen oire ei sinänsä ole osoitus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen oireilu saattaa olla seurausta monesta muustakin syystä kuin hyväksikäytöstä. Lapsen oma-aloitteinen kertomus neutraalille henkilölle on vahva viittaus tapahtuneeseen hyväksikäyttöön tai pahoinpitelyyn, joka tulisi mahdollisimman pian saattaa poliisin ja lastensuojeluviranomaisten tietoon. Erityisesti pienet lapset ovat kuitenkin alttiita johdattelulle ja lapsen kertomus on saattanut syntyä myös väärinymmärryksen tai vuorovaikutuksen tuloksena. Lapsen puhuttaminen ja kertomuksen luotettavuuden arviointi edellyttää asiantuntemusta.

Neuvontapuhelimen palvelut on suunnattu kaikille sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat seksuaalisen hyväksikäytön tai pahoinpitelyn epäilyjä. Tällaisia ammattilaisia ovat mm. lastensuojelun ja lasten sijaishuollon ammattilaiset, perheneuvoloiden työntekijät, opetustoimen palveluksessa olevat henkilöt, lasten päivähoidossa työskentelevät sekä terveydenhuollon työntekijät.

 

Osoite

  • Tallberginkatu 2 A
  • 00180
  • Helsinki

Viimeksi muokattu

04.04.16